In 2010 kwam ik voor het eerst met het opstellingenwerk in aanraking en ik was er gelijk diep door geraakt. In 2017-2018 volgde ik de basisopleiding systemisch werken waar ik leerde om verschillende soorten opstellingen te begeleiden. De impact die een opstelling heeft en de beweging die het veld en het werk kunnen brengen is ontroerend en helend. We zijn allemaal met elkaar verbonden en dat uit zich op prachtige wijze in het opstellingenwerk.

Met alles wat ik geleerd en ervaren heb, wil en kan ik een ieder helpen om middels (individuele) opstellingen meer zicht te krijgen op patronen en blokkades en passende begeleiding bieden.

Wat bied ik?

– Individuele tafelopstellingen vanuit een eigen vraag
– Opstellingenmiddagen met representanten waar vraagstellers een opstelling kunnen doen vanuit een eigen vraag (toekomst)


Wat is het opstellingenwerk?

Gedurende ons leven zijn we onderdeel van verschillende systemen. Een familie is bijvoorbeeld een systeem, maar ook een klas, een vriendengroep, een sportteam, een team collega’s etc. Een systeem kenmerkt zich door onderlinge afhankelijkheid, terwijl het systeem zelf uit losse individuen bestaat. Om je prettig te voelen binnen zo’n systeem gelden een aantal wetmatigheden.

Zo is het van belang dat;
– Ieder individu een plek heeft en erkend wordt op die plek, er dus in feite bij hoort,
– De ordening klopt, een ouder zorgt voor zijn kind en niet andersom,
– De balans tussen geven en nemen klopt,
– De waarheid die zich toont gezien en aanvaard wordt.

Wanneer deze wetmatigheden verstoort raken ontstaan er verstrikkingen. Die verstrikkingen kom je steeds tegen als iets waar je last van hebt, iets wat je moeilijk vindt en wat je belemmert.

Bijvoorbeeld:
Als klein kind had je een moeder die vaak ziek was, daar heb je als kind veel voor moeten zorgen. Je bent als het ware de moederrol gaan vervullen en als kind een grote zorg gaan dragen. Er is een grote kans dat je dit patroon herhaalt gedurende je leven. Dus, wanneer je iemand tegenkomt die zorg nodig heeft, spring je gelijk terug in die ‘zorgrol’ die je vroeger ook had. Op zich niets mis mee zou je zeggen! Ware het niet dat deze rol je meestal ook wat kost. Want ben je in die rol nog wel in staat om te luisteren naar wat goed is voor jou? Kun je vanuit die rol je eigen grenzen in de gaten houden? En ben je, als je daar me terugwerkende kracht naar kijkt, wel voldoende kind geweest?

Het mooie van het opstellingen werk is dat door een licht te schijnen op de verstrikkingen die je hebt opgedaan in je leven er heling kan ontstaan. Door open en kwetsbaar te durven zijn kun je alsnog gaan aannemen wat er was en beweging creëren om zelf meer vrij en meer jezelf te worden. In een opstelling wordt helder wat er daadwerkelijk speelt in een systeem, welke verstrikkingen er zijn en is ‘taal’ vanuit het hart leidend. De opstelling laat de waarheid van de vraagsteller zien en belicht van daaruit de rol van de vraagsteller in het systeem. Je kunt dus alleen een opstelling doen voor een systeem waarvan je zelf onderdeel bent.

Een opstelling kan gedaan worden in een groep met representanten, waarbij andere personen leden van het systeem van de vraagsteller representeren. Het bijzondere is dat we allemaal in staat zijn om op elkaar en op de situatie af te stemmen. Als we even stil en leeg worden van binnen en bereid zijn om voor de ander te ervaren en te voelen, dan krijgen representanten de juiste informatie binnen. Een opstelling kan ook 1 op 1 met poppetjes gedaan worden. Het is dan meer systemisch coachen, want de poppetjes hebben geen gesproken taal. De opstelling gaat dan gepaard met een gesprek. Ook een individuele opstelling is een heel krachtige vorm om de verhoudingen in een systeem helder te krijgen.


Mijn ervaring met opstellingenwerk

In 2017 ben ik begonnen aan de basisopleiding Systemisch Werken. Daar leerde ik familie-, loopbaan- en organisatieopstellingen begeleiden. Sinds het afronden van de opleiding assisteerde ik een leergang persoonlijke ontwikkeling, waarbij ik systemische oefeningen heb begeleid.

Naast de vaardigheden om opstellingen te kunnen begeleiden leerde ik de afgelopen jaren verscheidene verstrikkingen die de mens heeft in mezelf herkennen. Of doordat ik ze zelf meeneem uit mijn verleden, maar ook regelmatig in een representantenrol. Ik leerde van mezelf te houden, ook van de kanten die ik niet zo mooi vind, en dat ook die kanten bij me horen. Ik leerde mijn essentiële kwaliteiten te zien en ben ze steeds meer aan het benutten. Daardoor wordt leven vanuit mijn kern steeds meer mogelijk en ik geniet van wat dat me brengt!

Mijn opleidingen/trainingen
2018 – WELopstellingen Amersfoort – Basisopleiding Systemisch Werken
2018 – WELopstellingen Amersfoort/Phoenix opleidingen – Training organisatie- en loopbaanopstellingen
2018- WELopstellingen Amersfoort – Leerwerkgroep familieopstellingen
2019 – WELopstellingen Amersfoort – Bijscholing samengestelde gezinnen


“Samenwerken met Maartje staat bij mij voor: helder in de uitleg, ze gaat verder dan het oog ziet, zeer intuïtief en een combi van lekker nuchter en licht.”
Veronika Nab